keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Kookoksinen vadelmapiirakka (maidoton ja gluteeniton)





Hei kaikki maitoallergikot ja vehnätöntä ruokavaliota noudattavat!
Tässä ihan oikeasti herkullinen, hieman terveellisempi herkku (terveellisemmän siitä tekee se, ettei ohjeessa ole käytetty valkoista sokeria) arjen kahvipöytään tai miksipä ei myös juhlapöytään.

Kehittelin ohjeen samalla, kun mietin että mitähän ihmettä leivon maitoallergiselle, joka ilmestyy oven taakse noin tunnin kuluttua. Kaapista löytyi aiemmin ostamaani kookossokeria ja kookosmaitoa, lisäksi olin juuri ostanut rasiallisen tuoreita vadelmia (joista aimo osa oli jo mennyt parempiin suihin). Näistä tarvikkeista sainkin idean tähän kummalliseen makuyhdistelmään, joka toimii yllättävän hyvin!


Pohja:

3 munaa
1 ½ dl kookossokeria
3/4 dl kookosöljyä
2 ½ dl Jytte -jauhoja
½ dl kookoshiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ tl vaniljajauhetta

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.
lisää joukkoon kookosöljy ja yhdistetyt kuivat aineet.
Kaada taikina kookosöljyllä voideltuun piirakkavuokaan.

Kookoskiisseli:

2 dl kookosmaitoa
2 rkl maissijauhoja
2 rkl kookossokeria
1/4 tl vaniljajauhetta

Valmista kookoskiisseli mittaamalla kaikki ainekset kylmänä kattilaan ja lämmittämällä seosta hitaasti niin kauan, että se pulpahtaa ja sakenee.
Levitä valmis kiisseli piirakkataikinan päälle.

Vadelmakerros:

300 g vadelmia (itse käytin sulatettuja pakastevadelmia)
1 rkl maissi- tai perunajauhoja
½-1 dl kookossokeria

Sekoita vadelmat, maissijauhot sekä kookossokeri keskenään ja levitä kookoskiisselin päälle.

Pähkinämuru:

2 rkl kookosöljyä
3 rkl Jytte -jauhoja
3 rkl hasselpähkinärouhetta
1 rkl kookossokeria
1/4 tl vaniljajauhetta

Sekoita pähkinämurun ainekset keskenään ja ripottele vadelmakerroksen päälle.
Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Koristele kourallisella tuoreita vadelmia ja toisella kourallisella hasselpähkinöitä.


tiistai 29. heinäkuuta 2014

Vanhanajan ruisleipä


No miepä menin ja hurahin tähä leivän tekkoo!
Eikä ole mikään ihme kun taitaa tuo hyve kulkea suvussa muutenkin.

Muistan lapsuudestani erään jouluaaton aaton, kun isäni vatkasi ruisleivän raskia omalta äidiltään perityssä tiinussa katajasta tehdyllä vempaimella tai oikeastaan jonkin sortin vatkaimella.

Vielä paremmin muistan sen kun jouluaattoaamuna huumaava ruisleivän tuoksu leijaili leivinuunista koko taloon!

Voisiko parempaa tapaa herätä ollakkaan!

Näin aikuisiällä päätin sitten, että perinteen on jatkuttava ja nyt sitä ollaan oltu näpit ruisleipätaikinassa jo jokusen kerran! 


Kyseisen ruisleivän juuren olen tehnyt hapanjuuri-ohjeella, jonka löydät täältä.

Jos hapanjuuri ja leivän tekoprosessi on onnistunut hyvin, raski kohoaa ja kuplii itsestään hyvin, eikä taikinaan tarvitse lisätä hiivaa ollenkaan. Itse en yllättäen saanut juurtani onnistumaan niin etteikö hiivaa olisi tarvittu.

Ruisleivän juuren voi tehdä myös valmiista ruisleivästä (sellaisesta, johon on käytetty hapanjuuritekniikkaa) eli ostat kaupasta/lähileipomosta hiivattoman ruisleivän, leikkaat siitä kolme viipaletta ja lisäät joukkoon litran lämmintä vettä ja 600 g täysjyväruisjauhoja. Sitten annat juuren seistä 12-15 tuntia lämpimässä vedottomassa paikassa, kuten esimerkiksi jääkaapin yläpuolella olevassa kaapissa, ja sekoittelet juurta silloin tällöin kohotuksen aikana, jotta se saa happea ja juuri happanee paremmin.

Itselläni oli tarkoitus tehdä vielä toinen juuri vielä tällä tekniikalla ja meinasin käyttää siihen tämän kylän parasta ruisleipää eli Kotileipomo Elman hiivatonta ruisleipää, nam!

Alla olevan ohjeen löysin kotikokki.net -sivustolta ja mielestäni se on todella selkeä ja helppolukuinen myös sellaiselle, kuka ei ole ruisleivän tekoon ennen perehtynyt.

Ohje:

Raski:

1 dl hapanjuurta





8 dl 40 asteista vettä

6 dl täysjyvä ruisjauhoja






 Leipätaikina:









3 dl 40 asteista vettä

n. 15 dl ruisjauhoja (itse käytin samoja jauhoja kuin raskissa)

1 ½ rkl ruususuolaa
20 g tuorehiivaa


Raski:

Sekoita raskin ainekset keskenään ja vispaa se ilmavaksi velliksi.
Peitä liinalla ja laita lämpimään paikkaan 14 tunniksi tekeytymään.
Sekoittele raskia välillä rivakasti.
Ota raskia 1 dl talteen seuraavaa leipomiskertaa varten, voit lisätä siihen jauhoa, että tulee kovahko taikinapala.
Laita juuri pakastimeen odottamaan seuraavaa leipomiskertaa.

Leipätaikina:

Sekoita raskiin suola, vesi ja jauhot vähitellen ja hyvin vaivaten.
Jos raski ei ole hyvin käynyt, voit tässä vaiheessa lisätä mukaan hiivan.
Kumoa taikina työpöydälle ja jatka alustusta siinä, kunnes taikina on sopivan kiinteää mutta pehmeää.
Laita taikina takaisin kulhoon ja tee kämmensyrjällä risti taikinan pintaan.
Peitä liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Kun risti on hävinnyt voi leipominen alkaa.
Leivo kaksi limppua työpöydällä pyöritellen.
Laita ne pellille kohoamaan, jauhota pinta ja peitä liinalla.
Nostatusaika on vähintään tunti, lämmin vedoton paikka on paras ja kunnon nostatus on tärkeää, ettei leivät repeile paiston aikana.
Laita leivät 250 asteiseen uuniin , jossa on pohjalla pikku kupillinen kiehuvaa vettä kosteuden lisäämiseksi. Laske lämpö 180 asteeseen ja paista 1 tunti. Laske lämpö nyt 150 asteeseen ja anna paistua vielä 15-30 min.
Leipä on kypsä, kun kumisee pohjaan rystysillä kopauttaen.


Muistappa myös se, että juuri kehittyy joka kerta kun käytät sitä ruisleivän tekoon, mikä tarkoittaa myös kehitystä maussa ja hapanjuuren toiminnassa!



Sitten vaan voita päälle ja nauttimaan!


Itsetehty tuore ruisleipä on mainio vieminen esimerkiksi kyläpaikkaan tai ihan muuten vaan naapurille naapurisopua ylläpitämään ;)


maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kesäinen triokakku



Ketkä muistaa lapsuuden kesistä trio-jäätelön? No minä ainakin muistan! Kuinka kiva olikaan tehdä pallo jäätelöstä, josta saa kolme ihanaa makua yhtäaikaa! Nam! 

Triojäätelön innoittamana kehittelin tämän ihanan kesäisen kakun, jonka höystin tuoreilla marjoilla, suklaalla ja cashewpähkinöillä. Tämä on vähän niin kuin aikuisten versio triojätskistä, mutta maistunee myös perheen pienemmillekin!

Tein vaihtelun vuoksi kakkuun pienenpienen voi-sokerikakkupohjan, jonka murensin kypsänä, lisäsin siihen paahdettuja pähkinöitä, suklaarouhetta sekä sitruunamehua ja kermaa pitämään massan koossa. Pohja on siis vähän niin kuin cakepopsien taikina eli tahmea ja kostea ennemmin kuin rapea. Sisälle kakkuun tein hauskan mansikkapiilon, jonka huomaa vasta kakkua leikatessa! 
Surprise!


Niin kuin varmaan olette huomanneet, olen muokannut blogini ulkoasua. Nyt se on jo hieman enemmän itseni näköinen. Banneri vaihtui uuteen, kun ihana ystäväni ja huipputaitava valokuvaaja Anni Huovila teki blogilleni logon, jota nyt ylpeänä esittelen! Banneri on siis valokuvineen päivineen Annin käsialaa ja itse asiassa tämän triokakun kuvatkin on Annin ottamia! Kiitos Annille, mitenhän ilman sinua tulisin toimeen <3 Tässä muuten linkki Annin blogiin.


Kakku on tehty halkaisijaltaan 18 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

1 muna
3/4 dl sokeria 
30 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus vaniljajauhetta

Lisäksi:

kourallinen paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
kourallinensuklaarouhetta
loraus kermaa
loraus sitruunamehua

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi käsivatkaimella.
Sulata voi, sekoita kuivat aineet ja lisää muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen pieneen uunivuokaan ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia.
Anna pohjan hetki jäähtyä ja murenna pohja murusiksi.
Lisää joukkoon pähkinät, suklaarouhe sekä kerma ja sitruunamehu ja sekoita massa tasaiseksi.
Kaada massa irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle ja painele massa pohjalle.

 Täytteet:

5 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1/2 tl vaniljajauhetta

Valmista päätäyte vatkaamalla kerma ja lisäämällä siihen tuorejuusto, sokeri ja vaniljajauhe.

Mansikkatäyte:

pohjalle n. 10 mansikkaa
1 dl mansikkaa soseutettuna
2 tl liivatejauhetta
2 rkl sitruunamehua

Aseta kakkupohjan päälle halkaisijaltaan noin 10 senttinen irtopohjavuoan reuna ja sen sisälle mansikat.
Jaa päätäyte puoliksi ja ota puolikkaasta täytteestä reilu 1/3.
Lisää täytteeseen mansikkasose ja sitruunamehuun liotettu, jäähtynyt liivateseos ja kaada mansikoiden päälle.
Nosta kakku hyytymään jääkaappiin noin tunniksi.
Irrota pienen irtopohjavuoan reuna varovasti.

Suklaatäyte:

50 g tuoreita mustikoita
50 g tummaa suklaata 
2 tl liivatejauhetta
2 rkl vettä

Valmista suklaatäyte 2/3 täytteeseen (puolet päätäytteestä menee vaniljatäytteeseen) lisäämällä siihen sulatettu suklaa ja jäähtynyt liivateseos sekä lopuksi tuoreet mustikat varovasti sekoittaen.
Kaada suklaatäyte kakun ulkoreunalle niin, että täyte tulee mansikkatäytteen kanssa samalle tasolle.
Anna kakun taas hyytyä noin tunti jääkaapissa.

Vaniljatäyte:

3 rkl vaniljakreemijauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 tl liivatejauhetta
3 rkl vettä

Valmista viimein vaniljatäyte lisäämällä puoleen päätäytteeseen vaniljakreemi ja vaniljasokeri sekä jäähtynyt liivateseos.
Kaada hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä noin kaksi tuntia jääkaapissa.

Päälle:

150 g tuoreita mustikoita
200 g  tuoreita mansikoita
kourallinen cashewpähkinöitä
suklaarouhetta

Irrota kakku vuoasta ja koristele marjoilla, pähkinöillä ja suklaarouheella!



Ja eikun herkuttelemaan!


Ps. Muistakaahan käydä kurkkaamassa Instagrammista kuvia sukulaisilleni ja ystävilleni tekemistäni kakuista! Ja muista, jos näet kuvissa jotain sellaista, mitä en ole vielä blogissani julkaissut ja haluaisit tarkemmat ohjeet esim. jonkun koristeen tekoon, ota yhteyttä sillä autan erittäin mielelläni!

Mitä muuten tykkäätte blogin uudesta ulkoasusta?